Chorwacja - Smaki Dalmacji

Plitwickie Jeziora - Zadar i morskie organy - Szybenik - miasto twierdz - Archipelag Wysp Kornati - Wyspa Ugljan: Preko i Kali – Biograd

Dostępne terminy

Termin Dni Cena za osobę Zarezerwuj
03.09 - 09.09.2022 7 od 1828.00 PLN Zarezerwuj

Program

Zakwaterowanie:
4 noclegi w pensjonacie (apartamentach) o skromnym standardzie** z rodzinną atmosferą w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką w konobie, 1 lunch.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie: 
Signal Iduna Polska TU S.A.: KL - 60.000 EUR (rozszerzone o COVID-19, kwarantannę i choroby przewlekłe), NNW - 15.000 PLN, BP- 1000 PLN
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.
2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakiji, serów i miodów pochodzących z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, które uznawane jest za stolicę północnej Dalmacji. Słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Podczas spaceru z przewodnikiem zobaczymy m.in. katedrę św. Anastazji, rotundę św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) będzie okazja do odsłuchania niezwykłego koncertu morskich organów - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i relaks na plaży. Na lunch polecamy burek – rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się je poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami - najczęściej szpinakiem i serem. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, zabytkowy klimat, zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem wyruszymy na dalmatyński wieczór do typowej chorwackiej Konoby, podczas którego rozsmakujemy się w lokalnej kuchni. Oprócz rakiji i frituli będzie możliwość skosztowania pršutu, serów, białego i czerwonego wina. Do kolacji będzie towarzyszyła dalmatyńska muzyka. Nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati, to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Sukoszan i płynie na wyspę Dugi Otok do Zatoki Telascica – to jeden z najbardziej malowniczych zakątków na Adriatyku. Z punktu widokowego zobaczymy zdumiewający widok na otwarte morze i klify. Będzie również czas na plażowanie i kąpiel w Słonym Jeziorze (konieczne buty do wody). Zbiórka na statku i dalszy ciąg panoramicznego rejsu wzdłuż pn-wsch części Parku Narodowego Kornati na wyspę Kornat do tajemniczej zatoki Suha Punta– prawdziwej oazy spokoju, gdzie lokalny kucharz zaserwuje nam obiad (grillowana ryba, mięso, surówka sezonowa, chleb i chorwacki napój Bogów…). Po krótkim wypoczynku wyruszymy w rejs powrotny, podczas którego będziemy się delektować pięknymi widokami i wypatrywać delfinów. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

5 dzień:

Po śniadaniu kolejny niezapomniany całodzienny rejs na wyspę Ugljan. To wyspa o bogatej historii, licznych zabytkach i pozostałościach z czasów starożytnych. Ugljan, nazywana zieloną wyspą, jest pokryta winnicami i porośnięta gęstymi lasami, drzewami oliwnymi i figowymi. Szczególną dumą wyspy jest bardzo długa tradycja (ponad 2000 lat!) w uprawie oliwek. To tutaj, na stosunkowo niewielkiej powierzchni znajduje się aż 200.000 drzewek oliwnych. Ich tysiącletnia tradycja jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Po dopłynięciu do miejscowości Preko czas wolny na plażowanie i kąpiel w morzu. Następnie popłyniemy do Kali - to nie tylko największa miejscowość na wyspie, ale także najbardziej typowa rybacka miejscowość na Adriatyku. To stąd wypływają statki na połów sardynek i tuńczyków. Z tradycją rybacką związana jest także gastronomiczna – zjemy więc tutaj lunch z rybich przysmaków. Starówka, zwana Siget, znajduje się na małym wzgórzu, z którego rozpościera się przepiękny widok na okolicę. Zadbane dalmatyńskie domy i poplątane uliczki starówki są najlepszym dowodem motta Chorwacji: „Morze Śródziemne takie, jakim było kiedyś”. Kali wiedzie spokojne życie małego rybackiego miasteczka, nad którym „czuwa” dzwonnica barokowego kościoła św. Wawrzyńca, patrona miejscowości. Czas wolny. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny – odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch, a potem przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa lagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Dla chętnych kolacja w restauracji: dalmatyńska peka (dodatkowo płatna) – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.
7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Praktyczne informacje

Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników)są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Obowiązkowo należy zabrać ważny dowód osobisty(dotyczy obywateli UE) lub paszport.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Sugerujemy zabranie peleryny przeciw deszczowej, mogącej przydać się podczas złych warunków atmosferycznych, a także przy zwiedzaniu Plitwickich jezior.
Przejazd: Katowice – Plitwice (900 km) - ok. 14 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.

Podczas wyjazdu mogą obowiązywać nakazy i obostrzenia związane z aktualną sytuacją epidemiczną. W szczególności uczestnicy muszą się liczyć z koniecznością posiadania Unijnego Certyfikatu Covid (do pobrania z Internetowego Konta Pacjenta) lub aktualnego testu. Należy zapoznać się z aktualnymi wytycznymi i zasadami dla podróżnych znajdującymi się na portalu MSZ - Polak za granicą: 
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/chorwacja

Ze względu na aktualną sytuację epidemiczną w trakcie wyjazdu, ramowy program wycieczki może być zmodyfikowany, a dostęp do niektórych zwiedzanych miejsc ograniczony. Prosimy o zapoznanie się z aktualnymi informacjami na naszej stronie internetowej.

Informacje o cenie

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, rejsy na wyspy, dalmatyńska peka, opłaty lokalne, przewodnicy lokalni. Koszt – ok. 145 EUR.
- podana wysokość pakietu kosztów programowych ma charakter orientacyjny. Może on ulec nawet znaczącej zmianie w związku z ograniczeniami covidowymi, zmianami taryf i koniecznością wcześniejszych opłat rezerwacyjnych. Szczegółowych informacji udzieli pilot na wycieczce.

Podana cena imprezy nie zawiera obowiązkowych składek na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny - 10 zł oraz Turystyczny Fundusz Pomocowy - 10 zł.

Miejsce wyjazdu

Miasto Adres Godzina wyjazdu Godzina powrotu Dopłata
Katowice ul. Sądowa 5, Międzynarodowy Dworzec Autobusowy - Centrum Przesiadkowe Sądowa, stanowiska nr 6,7 17:00 13:30 0.00
Tychy ul. Generała de Gaulle'a 2, parking dla autokarów przy Stadionie Zimowym 17:30 13:00 0.00
Bielsko-Biała ul. Warszawska 7, dolna płyta Dworca PKS 18:15 12:15 0.00
Cieszyn ul. Katowicka 45, stacja paliw Lotos 19:15 11:15 0.00
Sosnowiec ul. Kresowa 2, obok stacji paliw Shell i restauracji McDonald's 16:10 14:00 30.00
Gliwice ul. Rybnicka 159, przy drodze krajowej nr 78, parking za stacją paliw Shell 15:40 14:30 30.00
Radomsko ul. Łódzka 2, PORT Radomsko - Stacja Paliw MOYA (parking przy Polisz Kebab) 14:00 15:30 50.00
Częstochowa al. Wojska Polskiego 263, parking przy stacji paliw BP (kierunek Katowice) 15:00 15:00 50.00
Opole ul. Kowalczyków 56, Dworzec Autobusowy Sindbad Port, stanowiska nr A2, B2, C2, D2 14:30 15:30 50.00
Kraków ul. Reymonta 22, parking dla autokarów przed wejściem na stadion Wisły (od ul. Reymonta) 15:15 15:00 50.00
Łódź ul. Kątna 1, stacja paliw BP (przy zjeździe nr 22 z autostrady A1) 12:40 16:45 80.00
Piotrków Trybunalski ul. Sikorskiego 52, stacja paliw Avia przy zjeździe do miasta z drogi krajowej nr 1 13:20 16:00 80.00
Tarnów al. Jana Pawła II 20, stacja paliw Grosar 13:45 16:30 80.00
Warszawa Aleje Jerozolimskie 144, Dworzec Autobusowy Warszawa Zachodnia, stanowisko 11 11:00 18:30 100.00
Wrocław ul. Sucha 1, Dworzec Autobusowy, poziom minus 2, stanowiska odjazdowe 10,11 12:45 17:00 100.00
Kielce Plac Niepodległości 1, parking przed Dworcem PKP 13:00 17:30 100.00
Leszno ul. Balonowa 55, stacja paliw Pieprzyk 10:45 19:00 130.00
Rzeszów Plac Dworcowy 1, Dworzec PKP, przy wejściu głównym od strony miasta 12:30 18:00 130.00
Białystok ul. Zwierzyniecka 12, parking przy Domu Studenta Beta 08:00 21:45 150.00
Włocławek al. Chopina 8, parking przy Hali Mistrzów 11:15 19:20 150.00
Poznań ul. Dworcowa, parking przy Dworcu Letnim, na dojeździe do Dworca Głównego PKP 09:15 20:30 150.00
Lublin ul. Radziszewskiego 16, parking przed Chatką Żaka 09:30 20:45 150.00
Toruń ul. Kujawska 1, Dworzec Głównym PKP, przy pomniku lokomotywy 10:15 20:15 180.00